1. Care sunt rezultatele cele mai evidente ale metodei Tomatis® cu privire la copii?
Cele mai evidente rezultate, remarcate de catre parinti, sunt:
cresterea calitatii vocii (vorbit și cantat)
imbunatatirea atentiei
imbunatatirea rationamentelor verbale (intelegerii unui text scris sau vorbit)
o mai buna exprimarie orala și scrisa
dezvoltarea abilitatilor motorii
dezvoltarea motricitatii
punctualitații
dezvoltarea ritmului
cresterea încrederii în sine
imbunatatirea comportamentului in general (stare echilibrata, comportamente adecvate, deschidere, etc.)

2. Cât de curând devin vizibile rezultatele metodei Tomatis® ?
Rezultatele observabile ale metodei Tomatis® pot fi percepute destul de rapid, în decurs de câteva săptămâni sau chiar la câteva zile după debutul primelor sesiuni de lucru. Din acest motiv, metoda Tomatis® este adesea experimentată ca o procedură dinamică, ușor de urmărit atât de către persoana care beneficiază de ea cat și de către apropiați lui/ei.
Device-ul TalksUp, denumit ureche electronică, permite individului să recupereze echilibrul interior modificand, în cel mai bun sens al termenului, propriul său sistem de ascultare.
Important de mentionat este faptul că aceste îmbunătățiri nu sunt doar temporare, ele sunt menținute în timp, continuand și după sfârșitul unui program de ascultare Tomatis®.
Un program de ascultare cu urechea electronică TalksUp va produce rezultate pe o durata de mai mulți ani, individul fiind repoziționat într-o stare de evoluție, prin restabilirea echilibrului și printr-o îmbunătățire continua a normalității sale.
3. La ce varsta se produce metoda Tomatis® cele mai bune rezultate?? 
Chiar dacă metoda Tomatis® este eficientă în orice circumstanțe, există anumite condiții care pot facilita sau împiedica aplicarea metodei Tomatis® . Aplicarea metodei se poate face la copiii, incepand cu varsta de 3 ani, iar în ceea ce privește persoanele adulte, nu se vorbeste despre o limita de varsta. În cazul problemelor situate la nivelul limbajului sau al nivelului psihomotricității, varsta cat mai mică a beneficiarului este un factor de facilitare a efectului; pe de altă parte, în cazul persoanelor adulte (adolescenți și adulți), motivația personală poate ajuta de multe ori în depășirea dificultaților asociate cu problema. Experiența arată că, în marea majoritatea cazurilor, rezultatele bune pot fi realizate de către persoane de toate vârstele,
indiferent daca sunt copii, adolescenti, adulti sau varstnici.
4. Metoda Tomatis poate fi periculoasă? 
Nu, pentru că metoda Tomatis nu este un tratament, în sensul medical al termenului.
Chiar dacă este utilizat de către specialiști în domeniile medicinei și in alte domenii conexe (paramedicale), in pedagogie, in sport și arte, niciodată nu este folosit ca un substitut pentru tehnici specifice pentru domeniul lor de expertiză, ci mai degrabă ca o completare, atunci când este cazul, pentru a consolida eficiența propriilor lor tehnici.
De fapt, metoda Tomatis favorizează pur și simplu, într-un mod blând, o revenire la normalitate, fără a produce vreodată o stare de traumă sau de dezechilibru.
5. Cât durează în medie programul Tomatis®? 
Durata programului Tomatis® variază în funcție de dificultatea problemei care trebuie abordată. De exemplu, numărul de sesiuni dintr-un program Tomatis® rareori depășește trei sau patru sesiuni, prima sesiune fiind formată din două ore pe zi timp de 13 zile consecutive.
Fiecare sesiune este urmată de o perioadă de consolidare/masterare a efectului Tomatis, perioada în care individul nu mai face terapie de ascultare. Astfel, se face o pauza de trei până la patru săptămâni, între prima și a doua sesiune, un spațiu de două-trei luni între a doua și a treia sesiune și șase luni între a treia și a patra sesiune, daca este necesar.
6. Poate fi metoda Tomatis® combinată cu alte terapii?
Da și în anumite cazuri, acest lucru se poate dovedi a fi recomandabil. De fapt, metoda Tomatis® acționează ca o tehnică care facilitează eficacitatea altor terapii; nu există nici o incompatibilitate, nici concurență cu alte terapii, ci mai degrabă aceasta sprijină în mod eficient accelerarea progresului lor. Numeroși profesioniști aleg să lucreze în colaborare cu specialiștii Tomatis® sau urmeaza cursurile de formare in utilizarea metodei Tomatis pentru a fi în măsură să aplice chiar ei, metoda, pentru a crește eficiența propriilor lor instrumente profesionale.
7. De ce sunt sesiunile de ascultare se parcurg într-un mod intensiv? 
Pentru a schimba percepția creierului si astfel pentru a imbunatati functionarea lui, se transmit catre el informații repetate, în mod frecvent și într-un ritm susținut, pe parcursul unei perioade de timp limitate. Acest exercitiu, la fel ca oricare altul, mental sau fizic, aduce cu sine o adevarata deconditionare care permite organismului sa fie mai functional.
8. De ce au pauze?
Asa cum creierul are nevoie de stimulare intensivă și repetată pentru ca schimbarea să se produca, este nevoie, de asemenea, de perioade de non-stimulare pentru a permite structurarea si integrarea schimbarii. Stimularea reprezintă o restructurare a organismului iar pauza dintre sesiunile de lucru reprezinta o faza de asimilare a unei noi structuri, mai functionale.
9. De ce folosesc muzica lui Mozart?
După numeroase încercări cu alte tipuri de muzică, experții au constatat că rezultatele obținute prin utilizarea muzicii lui Mozart sunt uimitoare. De fapt, observăm că această muzică este foarte bine acceptată pe fiecare continent, de asemenea, permite ascultătorilor să restabilească propriul echilibru interior. Pentru a înțelege acest efect asupra echilibrului uman, trebuie să ne amintim că muzica se caracterizează prin ritm, ritmul atinge corpul, armonia genereaza emoțiile iar melodia actioneaza asupra intelectului. Conform idealului clasic, acești trei parametri ar trebui să fie în echilibru. În cazul lui Mozart, se pare că acest echilibru a fost atins, ceea ce poate explica caracterul universal al muzicii sale.
10. De ce folosim muzica filtrată ?
Filtrarea până la aproximativ 4000 de hertzi permite creierului sa se orienteze spre o analiza acustică a unor zone specifice. Ascultarea sunetelor filtrate corespunde unei experiențe prenatale. Potrivit lui Alfred Tomatis, urechea este funcțională atât de devreme, în perioada fetală, pentru că rolul său este de a energiza sistemul nervos aflat în curs de dezvoltare.
Bazandu-se pe această competență primordială a urechii din timpul perioadei prenatale, Alfred Tomatis a utilizat sunetul filtrat cu scopul de a reda urechii funcția sa de discriminare a sunetului.
11. Este benefică metoda Tomatis în cazul pierderii auzului?
Metoda Tomatis® nu îmbunătățește auzul în cazul unei leziuni ireversibile; Cu toate acestea, în funcție de problematica clientului, îmbunătățeste potențialul de ascultare al individului, indiferent cât de slab ar putea fi.
|